A kiválasztott menüpont tartalma a menüsor alatt látható.

Település:
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1950

Leírás

Horváth Tibor 1950-ben született Füzesabonyban. A bőrművességgel 1977-ben kezdett el foglalkozni, ekkor még csak hobbi szinten. Főállásban vegyésztechnikus volt. A népi bőrművesség alapjait, mesterfogásait, jellegzetes technikai elemeit a szíjgyártó szakma nagy mesterétől, a Debrecenben élő Kádár Gyulától (Népművészet Mestere, 1983.) tanulta. 1990-től már csak bőrművességgel foglalkozik, feleségével együtt dolgoznak a műhelyben.
Hatvanban, a Pályakezdők Szakiskolájában népi bőrműves szakon oktatott.
A mindennapi életben használatos tárgyakat készítenek: pénztárcát, szemüvegtokot, tolltartót, kulcstartót, öveket, karkötőt, hajcsatot, táskákat. Marhabőrből készülnek a tárgyak.
Szemlélete kiinduló pontként tekint a magyar kultúrában évszázadokon át követett bőr anyagfeldolgozásra. A parasztság által őrzött ornamentikákat, a szűcsök, nyergesek és általában a bőr feldolgozása során használt díszítőelemek – a mai igényekhez igazodva – rendkívül igényesen és magas színvonalon valósítja meg. Különböző kiállításokon és országos tárlatokon is többször részesült szakmai elismerésben, többek között a Gránátalma díjat is megkapta.
Az alkotói egyéni szakmai eredményeit is felülmúlja talán az utánpótlás nevelésben végzett mintegy két évtizedes tevékenysége. Rendszeresen tart előadásokat. Gyakori oktató munkát végez szakiskolákban, alkotótáborokban. Az utóbbi néhány évben a szakmai szempontból igényesen kialakított tiszafüredi alkotóházban végzi a bőrősök szakmai nevelését.

A Népművészet Mestere díjat 2008-ban kapta meg.


További elismerései:

Országos Népművészeti Kiállítás, Aranyplakett díj – 1989.
Népi Iparművész – 1990.

Források

Cs. dr. Schwalm Edit: Népművészek Heves megyében. Eger: Heves Megyei Művelődési Központ – Heves Megyei Népművészeti Egyesület, 1996. 36.


További információ:
http://tiszafured.hu/latnivalo/kultura/