A kiválasztott menüpont tartalma a menüsor alatt látható.

Nincs kép
Település:
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1944

Leírás

Hârleţ Ioan „Nucu” budatelki román anyanyelvű prímás szerény, visszahúzódó, nagy tudású muzsikus, aki minden alkalommal készséggel áll a gyűjtők rendelkezésére. A fővárosi, majd a helyszíni gyűjtéseknek köszönhetően pár éven belül több népzenei együttes és néptáncegyüttes műsorába is belekerültek a budatelki hagyományos dallamok és táncok. Ez a tudás Hârleţ Ioan nélkül nem válhatott volna közkinccsé. A hagyományos erdélyi hegedűjáték egyik utolsó képviselője, aki mind játékstílusában, mind repertoárjában egyedülálló tudással rendelkezik, és azt örömmel osztja meg a fiatal népzenészekkel.

A Népművészet Mestere címmel a hagyományos erdélyi hegedűjáték megőrzése és továbbadása terén végzett tevékenysége elismeréseként tüntették ki. Személyében kivételesen olyan népzenész kapott díjat ez alkalommal, aki az erdélyi Mezőségen a magyarokkal együtt élő románság zenei igényeit szolgálta évtizedeken át. Olyan dallamokat őrzött és adott tovább, melyek a magyar népzenének is sajátjai, s ezáltal a közös, Kárpát-medencei hagyományt a mai kor számára átörökítette.

Hegedűjátékának felvételei hallhatóak az Utolsó Óra program Új Pátria lemezsorozatának 2. albumán, Kelet-Mezőségi népzene, Budatelke-Szászszentgyörgy címen.

A Népművészet Mestere díjat 2018-ban vehette át.

Források

A népművészet külhoni mesterei
https://www.rtvslo.si/mmr/novice-MTVA/213

32. Mesterségek Ünnepe 2018. Díjátadó – Hârleţ Ioan „Nucu” prímás
https://www.youtube.com/watch?v=DN1IC7o5kKc