A kiválasztott menüpont tartalma a menüsor alatt látható.

Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1923

Leírás

Bíró Ágoston (Zsukás Guszti) Erdély egyik tőlünk legtávolabb eső vidékének lakója, a felcsíki székely táncok kimagasló egyénisége. Már a ragadványnevét is a kedvence, az általa virtuózan táncolt „orosz zsuka” nevű tánc után kapta. A 2009-ben 87. életévét töltő kitűnő táncos egyéves korában veszítette el édesanyját. Egész életében meghatározó volt a nagymamától kapott tanítás, folyamatos bátorítás, elismerés.
A Csíki Medence talán legismertebb, legkiemelkedőbb táncos hagyományőrző személyisége Bíró Ágoston. Kicsi gyermekkora óta életének része volt a tánc. Az erdélyi parasztember kemény, fáradságos életvitele nem akadályozta őt abban, hogy állandó résztvevője, sőt gyakran szervezője legyen a vidék táncos rendezvényeinek. Az erdélyi és magyarországi táncrendezvények szervezőinek meghívását soha nem utasította vissza, számtalan nagyszabású eseményen vendégszerepelt.
Bíró Ágoston Csíkszentdomokos hagyományait, táncstílusát maradéktalanul megtanulta. Erre a széleskörű tudásra felfigyeltek a néprajzosok, néptáncosok, hagyománykutatók is Erdélyben és Magyarországon egyaránt. A tőle származó gyűjtések szinte valamennyi néptáncegyüttes archívumában megtalálhatók és alkalmazandók. Az idős csíki táncos számára a magyar nemzettudat az élet alapeleme. Ez élteti büszkeségét, ez tölti be jellemét, ez sugárzik tartásából, táncából, mely nemzedékek számára adott már eddig is példát.
Bíró Ágoston számára a Népművészet Mestere díj egy teljes értékű hagyománytisztelő élet elismerése volna. Olyan ember kapta e díjat, akinek nyomán sok magyar fiatal igyekszik járni, aki önálló fejezetet alapított a magyar „néptánchagyomány” lexikonjában.

A Népművészet Mestere díjat 2009-ben kapta meg.

Források

Zsukás Gusztira emlékezik unokája, Kádár Ignác, a Magyar Állami Népi Együttes táncosa.

https://szekelyhon.ro/aktualis/akibol-folyt-a-zsuka

Bíró Ágoston „Zsukás Guszti” táncrepertoárja

http://www.folkmedia.ro/profile/101/